نماز میت

خواندن نماز میت بر هر مسلمانی (و هر کسی که در حکم مسلمان است) در صورتی که شش سال او تمام شده باشد، واجب است. نماز میت را باید پس از غسل کردن میت و حنوط و کفن کردن او خواند و اگر نماز میت پیش از اینها یا در بین اینها خوانده شود کفایت نمی‌کند. برای کسی که می‌خواهد نماز میت بخواند، لازم نیست شرایط لازم در نماز مانند طهارت بدن و لباس و غیره را دارا باشد یعنی کسی که می‌خواهد نماز میت بخواند، لازم نیست با وضو یا غسل یا تیمم باشد و بدن و لباسش پاک باشد و اگر لباس او غصبی هم باشد اشکال ندارد. اگر چه بهتر آن است که تمام چیزهایی را که در نمازهای دیگر لازم است رعایت کند.

واجبات نماز میت

  1. قیام: یعنی کسی که نماز میت می‌خواند باید ایستاده نماز را به جا بیاورد مگر آنکه قادر به قیام نباشد.
  2. نیت و قصد قربت: یعنی در موقع نیت میت را معین نماید و نماز را به قصد قربت بخواند.
  3. استقبال قبله: کسی که بر میت نماز می‌خواند، باید رو به قبله باشد و واجب است میت را مقابل او به پشت بخوابانند به طوری که سر میت به طرف راست نمازگزار و پای او به طرف چپ نمازگزار باشد.
  4. تکبیرات پنج‌گانه: و این که این تکبیرات و دعاهای پشت ‌سر آنها را به طوری به دنبال هم بخواند که نماز از صورت نماز خارج نشود و موالات آن حفظ گردد. از میان واجبات ذکر شده، نیت و قیام برای فرد قادر و تکبیرات رکن نماز میت هستند و بقیه واجب‌ها غیر رکن هستند. نماز میت پنج تکبیر دارد، به این صورت که لازم است نمازگزار پس از تکبیر اول شهادتین بگوید و پس از تکبیر دوم صلوات بر محمد و آل وی بفرستد و پس از تکبیر سوم برای مؤمنین و مؤمنات دعا کند و بعد از تکبیر چهارم برای میت دعا نماید و به دنبال آن تکبیر پنجم را بگوید و به این ترتیب نماز میت اقامه می‌شود. البته نمازگزار هر چه قدر در دعاهای نماز جهد بیشتری داشته باشد، و دعا بیشتر نماید و نمازش را با تفصیل بیشتری به جای آورد فضیلت افزون‌تری خواهد داشت. با توجه به آنچه گفته شد، اگر نماز گزار پنج تکبیر به ترتیب زیر بگوید کافی است:

طریقه ی خواندن نماز میت

 نماز میت پنج تکبیر دارد و اگر نمازگزار پنج تکبیر به این ترتیب بگوید کافی است: 

بعد از نیت و گفتن تکبیر اول(شهادتین) بگوید:

أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلاَّ اللهُ وَأنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله 

بعد از تکبیر دوم(صلوات بر پیامبر اسلام) بگوید:

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد 

و بعد از تکبیر سوم(دعا برای همه ی مومنین) بگوید:

اَلّلهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ 

و بعد از تکبیر چهارم(دعا برای شخص درگذشته)، اگر میت مرد است بگوید:

اَلّلهُمَّ اغْفِرْ لِهذا الْمَیتِ

 و اگر زن است بگوید:

اَلّلهُمَّ اغْفِرْ لِهذِهِ الْمَیتِ 

و بعد تکبیر پنجم را بگوید

نماز میت به صورت کامل تر

این نماز را نیز می توان به صورت کامل تر 

 بهتر است بعد از تکبیر اول بگوید:

أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِیک لَهُ وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسوُلُهُ أَرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشْیراً وَنَذِیراً بَینَ یدَی السَّاعَةِ 

و بعد از تکبیر دوم بگوید:

اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَبَارِک عَلی مُحَمَّد وَآلَ مُحَمَّد وَارْحَمْ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد کأفْضَلِ مَا صَلَّیتَ وَبَارَکتَ وَتَرَحَّمْتَ عَلی إبْرَاهِیمَ وآلِ إِبْرَاهِیم إنَّک حَمِیدٌ مَجِیدٌ وَصَلِّ عَلی جَمِیعِ الأَنْبِیاءِ والْمُرْسلینَ وَالشُّهَداءِ وَالصِّدّیقِینَ وَجَمِیعِ عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِین. 

و بعد از تکبیر سوم بگوید:

اَلّلهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ وَالْمُسْلِمینَ وَالْمُسْلِماتِ الأَْحْیاءِ مِنْهُمْ وَالأَْمْوَاتِ تَابِع بَینَنَا وَبَینَهُمْ بِالْخَیرَاتِ إِنَّک مُجِیبُ الدَّعَوَاتِ إِنَّک عَلی کلَّ شَیء قَدِیر. 

و بعد از تکبیر چهارم اگر میت مرد است، بگوید:

اَلّلهُمَّ إِنَّ هَذَا عَبْدُک وَابْنُ عَبْدِک وَابْنُ أمَتِک نَزَلَ بِک وأَنْتَ خَیرُ مَنْزُول بِه اَلّلهُمَّ إنَّا لاَ نَعْلَمُ مِنْهُ إلاَّ خَیراً وَأَنْتَ أَعْلَمُ بِه مِنَّا اَلّلهُمَّ إِنْ کانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی إِحْسَانِه وَإنْ کانَ مُسِیئاً فَتَجَاوَزْ عَنْه وَاغْفِرْ لَهُ. اَلّلهُمَّ اجْعَلْهُ عِنْدَک فی أعْلی عِلِّیینَ وَاخْلُفْ عَلی أهْلِهِ فی الغَابِرِینَ وَارْحَمْهُ بِرَحْمَتِک یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین. 

و بعد تکبیر پنجم را بگوید. ولی اگر میت زن است بعد از تکبیر چهارم بگوید:

اَلّلهُمَّ إِنَّ هَذَه أمَتُک وَابْنَةُ عَبْدِک وَابْنتُ أمَتِک نَزَلَتْ بِک وأَنْتَ خَیرُ مَنْزُول بِه اَلّلهُمَّ إنَّا لاَ نَعْلَمُ مِنْهَا إلاَّ خَیراً وَأَنْتَ أَعْلَمُ بِهَا مِنَّا، اَللّهُمَّ إِنْ کانَتْ مُحْسِنَةً فَزِدْ فی إِحْسَانِهَا وَإنْ کانَت مُسِیئةً فَتَجَاوَزْ عَنْهَا وَاغْفِرْ لَهَا اَلّلهُمَّ اجْعَلْهَا عِنْدَک فی أعْلی عِلِّیینَ وَاخْلُفْ عَلی أهْلِهَا فی الغَابِرِینَ وَارْحَمْهَا بِرَحْمَتِک یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین.

مستحبات نماز میت

  1. کسی که نماز میت می‎خواند با وضو یا غسل یا تیمم باشد و احتیاط مستحب آن است که در صورتی تیمم کند که وضو و غسل ممکن نباشد، یا بترسد که اگر وضو بگیرد، یا غسل کند به نماز میت نرسد.
  2. اگر میت مرد است، امام جماعت یا کسی که فرادی بر او نماز می‎خواند، مقابل وسط قامت او بایستد و اگر میت زن است، مقابل سینه‎اش بایستد.
  3. مستحب است نماز میت را پا برهنه نماز بخواند.
  4. برای خواندن نماز میت مستحب است در هر تکبیر دست‎ها را بلند کند.
  5.  فاصله او با میت به قدری کم باشد، که اگر باد لباسش را حرکت دهد به جنازه برسد.
  6. نماز میت را به جماعت بخواند.
  7.  امام جماعت تکبیر و دعاها را بلند بخواند و کسانی که با او نماز می‎خوانند آهسته بخوانند.
  8.  در جماعت اگر چه مأموم یک نفر باشد، عقب امام بایستد.
  9.  نمازگزار به میت و مؤمنین زیاد دعا کند.
  10.  مستحب است پیش از نماز میت سه مرتبه بگوید: “الصَّلاة”
  11.  نماز را در جایی بخوانند که مردم برای نماز میت بیشتر به آنجا می‎روند.
  12.  زن حایض اگر نماز میت را به جماعت می‎خواند، در صفی تنها بایستد. خواندن نماز میت در مساجد مکروه است ولی در مسجد الحرام مکروه نیست.

سوال و جواب های پیرامون نماز میت (نماز جنازه)

خواندن نماز میت بر جنازه چه کسی حرام است؟

خواندن نماز میت بر بدن غیر مسلمانان حرام است.

شرایط نمازگزار در نماز میت

برای نماز میت نیازی به طهارت (وضو، غسل یا تیمم) یا پاکی بدن و لباس نمازگزار یا بیرون آوردن پا از کفش لازم نیست.

بیشتر بخوانید:

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.