فواید ماهی برای بدن
ماهی ماده غذایی مفیدی است که در مناطق شمالی و جنوبی کشورمان یعنی مناطقی که در کنار دریا واقع شدهاند ، جزء مواد اصلی و اساسی برنامه غذایی مردم این مناطق محسوب می شود.
ماهی دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است و اکثر مواد مغذی و ضروری برای انسان را به تنهایی دارا است . ولی ویژگی مخصوص ماهی که آن را بین سایر مواد غذایی حائز اهمیت خاص ساخته است ، نوع چربی موجود در آن است .
ماهی و محصولات دریایی با وجود آن که جز مواد غذایی حیوانی هستند ، ولی از نظر ترکیب چربی با سایر مواد حیوانی متفاوت است . چربی موجود در مواد غذایی حیوانی به طور عمده حاوی ترکیباتی به نام اسیدهای چرب اشباع شده هستند که این ترکیبات موجب بالا بردن کلسترول و سایر چربیهای نامطلوب خون می شوند .
بنابراین افراد در مصرف چربی های حیوانی ، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهایت منجر به سکته های قلبی و مغزی می شوند . ولی ماهی و آبزیان با وجود آن که از دسته مواد غذایی حیوانی هستند با این حال نوع چربی موجود در آنها مشابه مواد گیاهی است و از اسیدهای چرب اشباع نشده به نام امگا ۳ در آبزیان وجود دارد که اثرات بسیار مهمی در سلامت انسان دارد و در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها و کنترل و کمک به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازندهای بر عهده دارد .
همچنین ماهی از منابع بسیار خوب و پروتئین محسوب می شود ، پروتئین موجود در ماهی از نظر کمیت و کیفیت قابل توجه است ، بدین معنی که پروتئین موجود در ماهی به شکلی است که به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب می شود و به طور کامل در بدن به مصرف می رسد .
ماهی یکی از منابع خوب آهن است و آهن در خون سازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروب ها نقش مهمی برعهده دارد . آهن موجود در ماهی به گونه ای است که جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبی در بدن به مصرف می رسد . علاوه بر آن آهن موجود در ماهی ، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد .
ماهی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین های گروه ب در تنظیم فعالیت سلول های عصبی و در نتیجه در سلامت سیستم عصبی و نیز در سلامت پوست تاثیر دارند . همچنین بعضی از انواع ویتامین های گروه ب در خون سازی نیز موثرند . بنابراین با مصرف ماهی می توانیم به سلامت اعصاب ، شادابی ، طراوت پوست و پیشگیری از کم خونی کمک کنیم .
ماده مغذی دیگری که در ماهی به مقدار کافی وجود دارد روی می باشد ، روی یک ماده مغذی است که در رشد کودکان و نوجوانان و نیز در بلوغ جنسی نوجوانان تاثیر مهمی دارد . کمبود این ماده مغذی در دوران رشد موجب کوتاهی قد و در صورت کمبود شدید باعث کوتولگی می شود .همچنین در دوران بلوغ منجر به تاخیر در بلوغ جنسی می شود . ماهی با دارا بودن این مواد غذایی مفید به میزان کافی می تواند به رشد و تنظیم بلوغ جنسی کمک کند .
ماهی از منابع غنی فلوئور در سلامت و استحکام دندان ها و در پیشگیری و پوسیدگی دندان تاثیر مهمی دارد . پس با مصرف ماهی میتوانیم به سلامت و استحکام دندان های خود کمک کنیم و همچنین پیشگیری از پوکی استخوان نیز موثر است .
ماهی دریا بهترین منبع ید محسوب می شود .ید یکی از مواد مغذی است که تاثیر مهمی در سلامت انسان دارد . ید در رشد اثرات قابل توجهی دارد و کمبود آن موجب اختلال در رشد و کوتاهی قد می شود . بنابراین مصرف ماهی به مقدار کافی در دوران رشد ضروری است . ید همچنین در تکامل سیستم عصبی نقش مهمی دارد و چنانچه خانم ها در دوران بارداری مبتلا به کمبود شدید ید باشند ، کودکانشان علاوه بر اختلال در رشد جسمی دچار عقب افتادگی ذهنی نیز خواهند شد . کمبود این ماده همچنین در شیر مادر می تواند منجر به اختلال در رشد جسمی و ذهنی کودک شیرخوار بشود .
ماهی از منابع خوب فسفر محسوب می شود . فسفر ماده ای است که همراه کلسیم در سلامت و استحکام استخوان ها تاثیر مهمی دارد .ماهی هایی که با استخوان مصرف می شوند مانند ماهی کیلکا و ساردین علاوه بر خواصی که برای انواع ماهی ها ذکر شد حاوی مقدار قابل توجهی کلسیم نیز می باشند بنابراین در رشد ، استحکام و سلامت استخوان ها و دندان ها موثرند .
شناخت ماهی
در هنگام خرید ماهی بهتر است به نکات زیر توجه کنید :
1. بوی ماهی تازه به هیچ وجه نامطبوع نیست . بوی زهم ، ناشی از ماندگی ماهی است .
2. ماهی تازه دارای چشم های برجسته و براق است ، فرورفتگی و تاری چشم ناشی از فریز شدن ماهی است .
3. فلس های ماهی تازه کاملا براق و لیز است و به پوست چسبیده است و به آسانی جدا نمی شود ولی چروکیدگی و سستی فلسفه ماندن جای انگشت روی پوست، نشانه ماندگی ماهی است .