تفاوت تخم شربتی و تخم ریحان

حتما شما هم تا به حال شربت های خوشمزه و جذابی که محتوی دانه های شگفت انگیز و پفکی مانند و لعابدار سیاه رنگ معروف به تخم شربتی را خورده اید. مخصوصا که در مناسبتهای مختلف با مخلوط گلاب و زعفران و سکنجبین و یا شیرین کننده های دیگر با تکه ای یخ دلتون رو جلا داده اما اینکه آیا با تخم شربتی تهیه شده یا با تخم ریحان را فهمیده اید؟

تفاوت تخم شربتی و تخم ریحان در چیست؟

تخم شربتی

  • تخم شربتی یا اسم عربی آن بادروج و اسم فارسی آن بادروز به رنگ سیاه براق است.
  • تخم شربتی تخم نوعی ریحان کوهی و از خانواده نعناییان است.
  • در دسته دانه‌های موسیلاژ دار (لعابدار) دارد.
  • در کتاب معارف گیاهی دکتر میر حیدر آمده‌است:
  • تخم شربتی بومی فلات ایران و به‌طور وحشی در اطرف تهران، همدان و خراسان در 2300 متری ارتفاع از سطح دریا در کرمانشاه در ارتفاعات 1500 متری و در خرمشهر و بلوچستان و در آذربایجان اطراف تبریز می‌روید.
  • این گیاه دارای اسانس روغنی فرار است.
  • دانه‌های آن از تخم ریحان پرورشی ریزتر و براق‌تر است ولی همان‌طور سیاه است.
  • آن را تخم شربتی نامیده‌اند چون از قدیم در شربت می‌ریختند و پس از چند دقیقه که متورم می‌شد آن را نوش جان می‌کردند.

طبع تخم شربتی گرم و خشک بوده و از نظر

خواص تخم شربتی

  1. نشاط آور(مفرح ذات)
  2. تقویت قلب
  3. تقویت معده سرد و رفع درد آن
  4. شیر افزا
  5. قاعده آور و تنظیم کننده عادت ماهیانه
  6. افزایش تعریق و ادرار: این مورد بسیار خوبی می تواند برای سم زدایی بدن باشد.
  7. ضد اشتها: دانه های تخم شربتی بخاطر تورم و لعابی که دارند اگر یکساعت قبل از غذا بصورت خیس کرده در یک تا دو لیوان آب خورده شود باعث می شود حجم زیادی از معده را گرفته و اشتهای کاذب یا  اشتهای عصبی شما را کاهش دهد. به همین جهت برای کمک به کسانی که از چاقی رنج می برند و نمی توانند جلوی پر خوری خود را بگیرند و در رژیمهای لاغری بسیار سودمند و مفید است.
  8. ضدنفخ
  9. کاهش  ورم های بدن
  10. مسکن سرفه و نرم کننده سینه: برای این مورد می توانید مقداری آب جوش روی تخم شربتی ریخته و پس از اینکه حسابی لعابدار شد آن را کم کم مضمضه کرده و بخورید و مطمئن باشید طبیعی ترین شربت تسکین دهنده سرفه است.
  11. یبوست: برای رفع یبوست می توانید یک قاشق غذاخوری تخم شربتی را از شب قبل خیس کرده و صبح ناشتا با دو لیوان آب ولرم میل کنید.
  12. تب بر: در طب سنتی ترکیب تخم شربتی با تخم ریحان، تخم شاهی، قدومه شیرازی و اسفرزه برای پایین آوردن حرارت بدن تجویز می شود.
  13. جلای چشم: در کتاب تحفه حکیم مومن آمده که شستشو چشم با عصاره و لعاب خیسانده تخم شربتی برای جلای دید و وضوح بهتر چشم، رفع تورم و آبریزش چشم بسیار مفید است.

تخم ریحان

  1. نام علمی آن و از خانواده نعنائیان است.
  2. وحشی آن در همان مناطقی که گونه ریحان کوهی (تخم شربتی) می‌روید یافت می‌شود.
  3. به فارسی (ریحان) و (نازبو) و در کتب طب سنتی با نامهای (شاهسفرم) و (صعتر هندی) و سلطان الریاحین آمده‌است.
  4. رنگ آن سیاه مات و درشت تر از تخم شربتی است.
  5. گیاهی ست یکساله به بلندی 60 سانتی‌متر و تکثیرش توسط کشت تخم آن بسادگی انجام می‌شود.
  6. ریحان بومی فلات ایران ولی در حال حاضر صد در صد آن به‌طور پرورشی و کشت در مزارع تولید می‌شود.
  7. طبیعت ریحان کمی گرم و خشک است.
  8. دکتر میر حیدر در کتاب معارف گیاهی می‌نویسد: در تمام خطه تایوان، هندوچین و فیلیپین از تخم ریحان بعنوان ملین استفاده می‌شود.
  9. برای رفع یبوست مزاج تجویز می‌گردد و پس از زایمان بعنوان قاعده آور و تب بر استفاده می‌کنند.
  10. در اندونزی نیز بعنوان ملین و در لیموناد جهت رفع دل درد ریخته و می‌خورند.
  11. تخم ریحان نیز مانند تخم شربتی در گروه موسیلاژدارها (لعابداران) قرار دارد و در آب تولید نوعی لعاب و ژله می‌کند.
  12. از این لعاب در قدیم برای شستشوی چشم و بیرون آوردن گرد و خاک استفاده می‌کردند.
  13. از تخم ریحان برای تقویت معده و از بین برنده نفخ استفاده می‌شود.
  14. دم کرده آن مسکن و درجه حرارت بالای بدن را کاهش می‌دهد.
  15. بنابر این برای رفع عطش و گرمی بدن در تابستان بسیار نافع است.
  16. گونه دیگری نیز از ریحان وجود دارد که در کتب سنتی بنام جم اسپرم و جم اسفرم و ریحان سلیمان نامیده می‌شود.
  17. گیاهی چند ساله بوته ای که بلندی آن دو متر و پایین ساقه‌های آن چوبی است.
  18. در هندوچین از جم اسفرم به مثابه مقوی معده وتب بر و نرم‌کننده سینه استفاده می‌شود.
  19. از جوشانده برگهای آن برای رفع ضعف اسپرم و تخم آن را برای معالجه سردرد و سایر دردهای عصبی می‌خورند.

بیشتر بخوانید:

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.