خواص چای (چای سیاه)
چای سیاه یا به انگلیسی black tea از درخت چای که گیاهی است همیشه سبز که در طبیعت و به حال وحشی ارتفاع آن به 7 تا 8 و گاهی به 16 متر میرسد.
نام علمی چای که مورد قبول بیشتر گیاه شناسان است Camellia sanensis و گاهی Camellia teiferaبرای هر دو نوع چای سیاه و چای سبز میباشد. برگ درخت چای که از نظر اقتصادی و بهرهبرداری قسمت اصلی این گیاه را تشکیل میدهد همیشه سبز است و دارای شکل کشیده نوک تیز بوده و کناره آن دارای دندانههای ریز است و برگها بهطور متناوب اطراف شاخه قرار گرفتهاند.
موقعی که برگها کوچک و جوان هستند پوشیده از کرکهای سفید ولی برگهای مسن صاف، براق و بدون کرک میباشند. گلهای درخت چای بهطور خوشهای و مجتمع یا تک گل در بغل برگ ظاهر میشوند و دارای 5 گلبرگ و 5 تا 7 کاسبرگ و تعداد زیادی پرچم هستند. تخمدان دارای 3 تا 4 حفره بوده که درکدام از یک تا 4 دانه مشاهده میشود میوه چای یک کپسول است.
فواید چای سیاه
- دو فنجان چای به اندازه پنج وعده سبزی، آنتیاکسیدان دارد.
- چای از تشکیل لختههای خونی در سرخرگهای اصلی جلوگیری میکند.
- پلاکها در واقع ترکیبی از چربی خطرناک و کلسترول هستند.
- مصرف روزانه سه فنجان چای راهکاری مؤثر برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی است.
مضرات استفاه از چای سیاه
- چای دندانها را لک دار و سیاه میکند.
- در چای ترکیباتی از جمله کافئین وجودارد که احتمال مبتلا شدن به بیماری ایجاد کیست در پستان را در برخی زنها آفزایش میدهد، البته این موضوع هنوز کاملاً و 100% تأیید نشدهاست.
- مقدار کافئین موجود در برگهای چای زیاد است ولی در یک فنجان مایع چای دم شده یک سوم فنجان کافئین وجود دارد.
- کافئین از محرکهای سیستم اعصاب مرکزی است.
- چای ترشح اسید معدی را تحریک میکند، بنابراین برای اشخاصی که زخم معده دارند توصیه نمیشود ولی آن را میتوان با کمی شیر و شکر مخلوط کرد. ولی باید توجه کرد که شیر برخی از ترکیبات مفید چای نظیر تاننها را خنثی و بی اثر میکند.
- افراط در خوردن چای ممکن است جذب آهن آلی از خوراکیهای گیاهی را متعسر سازد و موجب کم خونی شود.
- بخصوص در مورد اطفال توصیه می شودکه زیاد چای نخورند تا مبادا موجب کم خونی آنها شود
- افراط در خوردن چای یعنی در حدود 2 لیتر در روز ممکن است ایجاد یبوست نماید.
طریقه مصرف چای سیاه
- برای هر فنجان چای، دو پنسه چای در قوری ریخته و کمی آب جوش روی آن بریزید.
- مدت 3 دقیقه کنار بگذارید.
- پس از 3 دقیقه آب آن را خالی کنید زیرا آب دارای مقدار زیادی تانن است.
- سپس قوری را از آب جوش پر کرده 4 تا 6 دقیقه روی کتری بگذارید تا دم بکشد.
- این چای مقدار زیادی از عناصر مضر خود را از دست دادهاست.
ترکیبات چای سیاه
مواد متشکله برگ چای عبارتند از مواد سلولزی، مواد صمغی، دکسترین، پکتین، مواد چربی، مواد مومی، نشاسته، قند، اسید گالیک، اسید اگزالیک، کورستین، مواد پروتئینی، الیاف، مواد معدنی، تانن، کافئین یا تئین، ترکیبات معطر و بالاخره دیاستاز.
بیشتر بخوانید:
منبع: Caffeinepark.com