عملکرد انواع مواد غذایی در بدن

بدن ما برای انجام عملکردهای روزانه خود به مواد غذایی مشخصی نیاز دارد تا کارکرد مناسبی داشته باشد. هر ماده غذایی تاثیر گذاری خاصی به روی بدن داشته و نیاز مشخصی را در بدن تامین می کند. مجموع این مواد غذایی، انرژی بدن را مهیا کرده، اجزای بدن را ترمیم می کنند و در سوخت و ساز بدن نقش مهمی به عهده دارند. موادغذایی گوناگون محتویات، کمیت و کیفیت متفاوتی دارند. به این ترتیب برای اینکه تمام نیازهای بدن تامین شده و سلامتیمان به شکلی متعادل برقرار باشد، لازم است که هریک از این مواد غذایی بصورت متناوب و تدریجی در برنامه غذایی ما گنجانده شوند. در ادامه، شما را با ماهیت و عملکرد مواد غذایی اصلی آشنا کرده و خواهیم گفت که برای رساندن این مواد مغذی به بدن،چه خوراکیهایی را بایستی انتخاب کنید:

عملکرد مواد غذایی و انواع آن ها

کربوهیدارت ها

  • تامین انرژی برای بدن
  • اختصاص پروتئین لازم برای رشد و ترمیم بافت ها
  • تامین فیبر مورد نیاز بدن

غذاهای حاوی کربوهیدرات

انواع نان، غلات، حبوبات، پاستا، برنج، سیب زمینی، لوبیا سبز، ذرت، باقلا، عسل، آبنبات، شربت، کیک، شکر و میوه ها

پروتئین

عملکرد مواد غذایی حاوی پروتئین در بدن:

  • ساخت و ترمیم بافت های بدن
  • کمک به مقابله با عفونت های بدن
  • انرژی زایی برای بدن (در صورتیکه به اندازه ای مصرف شوند که پس از ساخت و ترمیم بافتها باز هم در بدن موجود باشند)

مواد غذایی حاوی پروتئین

گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، شیر، ماست، پنیر، حبوبات، میوه های مغزدار و کره بادام زمینی

مطالعه بیشتر با مقاله مواد غذایی سالم و مفید | فهرستی از مواد غذایی مورد استفاده در رژیم غذایی

عملکرد مواد غذایی حاوی ویتامین C در بدن باعث:

  • در کلاژن سازی و سایر عملکردهایی که در استحکام سلول های بدن و اتصال آنها بهم نقش دارند کمک کرده
  • موجب تقویت عروق خونی شده
  • ترمیم جراحات را تسریع کرده
  • قدرت عضلات بدن را تقویت می کند.
  • مقاومت بدن را در برابر عفونت بالا می برد.
  • به بدن کمک می کند تا آهن بیشتری را از رژیم غذایی دریافت کند

مواد غذایی حاوی ویتامین C

طالبی، گریپ فروت، آب گریپ فروت، کیوی، پرتغال، انبه، آب پرتغال، توت فرنگی، نارنگی، مارچوبه، بروکلی، کلم، کاهو، کلم پیچ، فلفل قرمز و سیب زمینی

تیامین (B1)

  • به سلول های بدن در جذب انرژی از مواد غذایی کمک می کند
  • کمک به حفظ سلامت اعصاب بدن
  • تقویت اشتها و بهبود سیستم گوارش و هضم غذا

مواد غذایی حاوی تیامین

گوشت، ماهی، مرغ، حبوبات، میوه های مغزدار، نان و غلات

عملکرد مواد غذایی حاوی ریبوفلاوین

عملکرد مواد غذایی حاوی ریبوفلاوین (B2) در بدن

  • اکسیژن رسانی به سلول های بدن را افزایش می دهد تا انرژی موجود در غذا آزاد شود
  • قوه بینایی را تقویت می کند
  • به سلامت بیشتر پوست اطراف دهان و بینی کمک می کند

مواد غذایی حاوی ریبوفلاوین

شیر، جگر، گوشت، مرغ، تخم مرغ و سبزیجات پر برگ

بیشتر مطالعه کنید با مقاله غذاهای ضدالتهابی که برای سلامتی و شادابی مناسب هستند

نیاسین (B3)

  • اکسیژن رسانی به سلول های بدن را افزایش می دهد تا انرژی موجود در غذا آزاد شود
  • به حفظ سلامت پوست و زبان کمک می کند
  • گوارش و سیستم عصبی را بهبود می بخشد

مواد غذایی حاوی نیاسین

جگر، گوشت، ماهی، مرغ، کره بادام زمینی، غلات و حبوبات

ویتامین A

  • تقویت قوه بینایی و سلامت پوست
  • پیشگیری از ایجاد چین و چروک اطراف لب و دهان
  • بهبود گوارش و افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت ها

مواد غذایی حاوی ویتامین A

جگر، سبزیجاتی نظیر اسفناج، بروکلی، هویچ، کدو حلوایی و شیر

ویتامین D

  • به جذب کلسیم در بدن کمک می کند
  • به استحکام دندان و استخوان ها در بدن کمک می کند

منابع موجود برای ویتامین D

نور خورشید و شیر غنی شده با ویتامین D

ویتامین E

در حفظ سیستم عصبی خودکار و سیستم عروقی و عضلات غیر ارادی،نقش دارد

مواد غذایی حاوی ویتامین E

روغن های گیاهی و روغن مارگارین حاصل از روغن گیاهی

ویتامین K

برای انعقاد خون وجود ویتامین K در بدن ضروری می باشد.

منابع غذایی حاوی ویتامین K

سبزیجات پربرگ، تخم مرغ، شیر و گوشت

فولات

  • به بدن در تولید سلول های نرمال قرمز خون کمک می کند
  • به واکنش های بیوشیمیایی سلول های بدن در تولید انرژی کمک می کند.
  • احتمال تولد نوزاد با نقص مجرای تنفسی را کم می کند

منابع غذایی حاوی فولات

نان، ذرت، پاستا، برنج، آرد، غلات، جگر، حبوبات و سبزیجات

بیوتین

در تجزیه مواد غذایی مغذی مانند کربوهیدرات ها، لیپید و پروتئین بدن حیاتی می باشد

مواد غذایی حاوی بیوتین

جگر و قلوه، زرده تخم مرغ، سبزیجات و میوه هایی مانند موز، توت فرنگی، گریپ فروت و هندوانه

اسید پانتوتنیک (B5)

  • در سوخت ساز چربی های بدن کمک می کند
  • در ساخت و شکل گیری کلسترول و هورمون های بدن نقش دارد

مواد غذایی حاوی اسید پانتوتنیک

گوشت، مرغ، زرده تخم مرغ، گندم، برنج، گوجه فرنگی، سیب زمینی، شیر و جو دوسر

پیریدوکسین (B6)

  • برای عملکرد نرمال و صحیح بافت های عصبی مورد نیاز است.
  • کمک به حفظ سلامت پوست و سلول های قرمز خون
  • در سوخت و ساز کربوهیدرات ها، پروتئین و چربی ها نقش دارد

مواد غذایی حاوی پیریدوکسین

جگر، گوشت بدون چربی، غلات، حبوبات، سبزیجات و شیر

ویتامین B12

  • در فرایند رشد طبیعی بدن مورد نیاز است
  • در سوخت و ساز فولات موثر است
  • از بدن در برابر ابتلا به کم خونی شدید و خطرناک حفاظت می کند. در واقع با توجه به اینکه کمبود ویتامین B12 در رژیم غذایی یا عدم توانایی بدن در جذب به اندازه این ویتامین،موجب کم خونی شدید و حاد می شود می توان به نقش مهم آن در پیشگیری از کم خونی پی برد.

مواد غذایی حاوی ویتامین B12

جگر، ماهی و سایر غذاهای دریایی، مرغ، تخم مرغ و شیر

چربی ها

  • منبع غنی برای تامین انرژی محسوب می شوند
  • حاوی ویتامین های K،E،A،D محلول در چربی هستند
  • با توجه به دیر هضم بودنشان، به مدت طولانی حس سیری به بدن می بخشند

مواد غذایی حاوی چربی ها

روغن ها، کره مارگارین، سس مایونز، دسر و خامه

کلسیم

  • برای استحکام و سلامت استخوان ها لازم است
  • در انعقاد خون نقش دارد
  • در انقباض عضلات و عملکرد طبیعی اعصاب بدن نقش دارد

مواد غذایی حاوی کلسیم

شیر، ماست، پنیر، سبزیجات پر برگ

فسفر

  • برای داشتن دندان ها و استخوان های قوی به فسفر نیاز است
  • در تمام فرایندهای سوخت و ساز کلسیم در بدن نقش دارد

مواد غذایی حاوی فسفر

گوشت، ماهی، مرغ، جگر، تخم مرغ، لبنیات، حبوبات، میوه های مغزدار و غلات

عملکرد مواد غذایی حاوی فسفر

منیزیوم

  • به تنظیم دمای بدن، انقباض عضلات و کارکرد صحیح سیستم عصبی کمک می کند
  • به استفاده درست و متعادل بدن از ذخایر کربوهیدرات پروتئین و چربیها کمک می کند

مواد غذایی حاوی منیزیوم

سبزیجات پربرگ، میوه های مغزدار، گوشت، جگر، ماهی سالمون، تخم مرغ، شیر و حبوبات

سدیم، کلرید و پتاسیم

این سه فاکتور عملکرد ترکیبی در کنار هم دارند

  • تنظیم جریان مایعات در بدن
  • کمک به تنظیم سیستم عصبی
  • تنظیم کارکرد عضلات بدن مانند عضله قلب
  • کمک به جذب مواد مغذی توسط سلول های بدن

مواد غذایی حاوی این املاح

سدیم و کلرید در نمک یافت می شود و پتاسیم در گوشت، شیر، سبزیجات پر برگ، موز و مرکبات

آهن

آهن در ترکیب با پروتئین در خون بدن، به ساخت هموگلوبین منجر می شود

مواد غذایی حاوی آهن

جگر، گوشت، زرده تخم مرغ، حبوبات، نان، سبزیجات پربرگ و صدف داران

زینک

نقش بسیار کلیدی در شکل گیری پروتئین در بدن به عهده دارد.
در ترمیم جراحات بدن و خون سازی بدن، رشد عمومی و حفظ تمام بافت های بدن نقش دارد.

غذاهای حاوی زینک

گوشت، مرغ، بوقلمون، صدف خوراکی و آرد گندم

مس

در شکل گیری هموگلوبین، یک عنصر ضروری محسوب می شود.

مواد غذایی حاوی مس

جگر، میوه های مغزدار، غلات، باقلا، آب گوجه فرنگی، آلو

عملکرد مواد غذایی حاوی منگنز

برای رشد طبیعی استخوان ها و نیز اتصال بافت ها در بدن مورد نیاز می باشد

مواد غذایی حاوی منگنز

میوه های مغزدار،برنج،غلات،لوبیاها،سبزیجات پربرگ

سلنیوم

با همکاری ویتامین E به پیشگیری از تخریب سلول های بدن کمک می کند.

مواد غذایی حاوی سلنیوم

ماهی، گوشت، صدف داران، تخم مرغ، غلات

بیشتر مطالعه کنید با مقاله ۹ ماده غذایی که از پوست در برابر اشعه UV محافظت می کنند

کروم

  • جذب مقدار متعادل و لازم گلوکز در بدن را مدیریت می کند
  • باعث اتصال انسولین به سلول ها می شود

مواد غذایی حاوی کروم

روغن گیاهی، زرده تخم مرغ، گوشت و غلات

ید

غده تیروئید برای تولید تیروکسین نیاز به ید دارد و با توجه به اهمیت تیروکسین در تنظیم مصرف انرژی در بدن،می توان به اهمیت ید در بدن پی برد.

مواد غذایی حاوی ید

نمک ید دار، ماهی و شیر

فلوراید

پوسیدگی دندان را کاهش می دهد.

مواد غذایی حاوی فلوراید

آب های نوشیدنی حاوی فلوراید، غذاهای دریایی، چای، میوه و سبزیجات

آب

  • آب به راستی مایه حیات است زیرا بدون آب زنده نمی مانیم
  • دو سوم وزن بدن ما را تشکیل می دهد
  • بخشی از هر سلول زنده در بدن است
  • در تمام فرایند های سوخت و ساز بدن نقش دارد، هضم جذب و دفع مواد غذایی
  • در نقل و انتقال مواد غذایی به کل بدن نقش دارد
  • به حفظ دمای بدن کمک می کند

مواد غذایی حاوی آب

آب نوشیدنی طبیعی، میوه های آبدار، آب موجود در غذاها و آبی که در اثر سوخت وساز کربوهیدرات ها، پروتئین و چربی ها در بدن آزاد می شود.

بیشتر بخوانید:

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.